Assalamualaikum
Selamat petang.. eh salah lah..selamat malam semua.. how's your day today? Ok tak? Hope-hope everything smooth jee hari ni .. walau apa yang terjadi, uacaplah alhamdulillah..sesungguhnya yang baik itu datang dari Allah.. aamin..
Makan apa hari ni? Breakfast? Lunch? Tea time? Dinner? Mana tau sat lagi nak pi supper pulok.. wah..syiokk gitu.. apa2 pun jaga pemakanan ya. Makan berpada-pada.. Berhenti sebelum kenyang.. sunnah Rasullulah saw..
Okay,, Hari ni nana nak share pulak resipi Pavlova. First2 buat dulu memang la tak menjadi. Bila dalam bidang bakery ni kalau terhangus ke, terbentan ke, tertenggelam ke..terkeras ke..lain2 lagi lah itu semua lumrah bakers. Hahaha.. Alhamdulillah, segala pengalaman itu lah yang menjadikan kita lebih mengetahui sesuatu perkara yang kadang2 kita sendiri tak pernah cuba yang akhirnya membawa kepada satu result yang tak di jangka..macam kita belajar sains dulu time sekolah..buat eksperimen.. hahahaha..
orait..
Jom jeling sikit resipi kali ni ..
Resipi Pavlova
4 biji putih telur
1 cawan gula castor - ita letak 3/4 cawan
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu teh esen vanila
1 sudu teh cuka makan
Sediakan loyang
Alas loyang dengan baking paper.
Lorek atas baking paper bulatan berdiameter 8inc
Terbalik kan kertas. Kalau ade ring bulat pun boleh juga gunakan
Panaskan oven dengan api bawah 170 C nanti bila dah masukkan pavlova turunkan suhu kepada 120-100C
Pukul putih telur dengan kelajuan maksima hingga gebu
Masukkan gula sedikit-sedikit dan terus pukul hingga kental.
satukan tepung jagung, esen vanila dan cuka dlm bekas kecil
Kacau rata hingga semua bahan larut
Masukkan dalam adunan telur tadi dan gaul rata dengan spatula aje dengan kaedah kaup balik.
Letakkan adunan atas baking paper yg telah di buat bulatan tadi ratakan.
Jangan terlalu tebal dan jangan terlalu nipis
Masukkan dalam oven dan bakar pada suhu 120-100C selama 1 jam hingga 1 jam 15 minit atau sehingga permukaan pavlova kering dan keras.
Tutup oven dan biarkan pavlova dalam oven dengan pintu oven direnggangkan sedikit, sehingga ia sejuk dan kering sepenuhnya
Bahan Hiasan
Wiping Cream
Strawberry - di dadu
Kiwi - didadu
blueberry
Markisa
Whiping Cream di pukul dgn kelajuan maksima hingga kental
Letakkan atas pavlova tadi
Hiaskan dengan buah-buahan segar
Akhir sekali taburkan markisa.
Jangan terlalu tebal dan jangan terlalu nipis
Masukkan dalam oven dan bakar pada suhu 120-100C selama 1 jam hingga 1 jam 15 minit atau sehingga permukaan pavlova kering dan keras.
Tutup oven dan biarkan pavlova dalam oven dengan pintu oven direnggangkan sedikit, sehingga ia sejuk dan kering sepenuhnya
Bahan Hiasan
Wiping Cream
Strawberry - di dadu
Kiwi - didadu
blueberry
Markisa
Whiping Cream di pukul dgn kelajuan maksima hingga kental
Letakkan atas pavlova tadi
Hiaskan dengan buah-buahan segar
Akhir sekali taburkan markisa.
1. Pukul putih telur dengan kelajuan maksima hingga gebu.
gambar ehsan dari SINI
Mungkin video ni boleh membantu. Selamat Mencuba..
Link Video : SINI
Interested to order any bakery/crafting 4 any occasions.simply buzz me.
follow me at:-
1.Facebook: https://www.facebook.com/LitlMissPink
3.Instagram:- @litlmisspink
interested pm me at 012 6486367
tqtqtq& keep supporting me.
No comments:
Post a Comment