Saturday, 1 November 2014

Resipi Victoria Sandwich Cake

Assalamualaikum
How's your weekend everyone?  Buzy ker?? Or ada yang kena kerja? Its ok, Alhamdulillah.. semoga segalanya dipermudahkan Allah. Aamiin..  Ok, Hari ni nana nak kongsikan satu lagi resipi. My all time favourite, Nana nie memang suka vintage cake. Yang simple-simple je.. hehe.. Tiba teringin nak makan.. So buat lah yang comey je untuk diri ni. Memang, makan sambil tutup mata sambil geleng-geleng sambil angguk-angguk.. hahahahaha.. mengiur kot.. But memang buatnya pun simple actually, But still.. loved it very much.

okay.. meh kita tengok la resipi kat bawah ni ya..


gambar ehsan dari : SINI


Classic Victoria Sandwich Cake (CVSC)

Resepi Victoria Sandwich Cake:-

Bahan2:
250gm mentega 
(nak lagi sedap boleh guna unsalted cth: SCS, Anchor atau Tartura)
220 gula kastor ( kalau nk kurang manis boleh kurang kan)
5 biji telur  SIZE A ( lebih kurang 220ml)
1 sudu kecil esen vanila
1 sudu kecil vanilla powder
1 sudu besar golden syrup (optional) ATAU 1 sudu kecil ovellette
3 sudu besar susu segar
280gm tepung naik sendiri @ tepung optima @ tepung halus ( kalau guna tepung yang tak ada baking powder, masukkan 1 sudu teh serbuk penaik) 

Frosting:
Whipping cream @ FRESH Cream 
( Nana prefer Fresh Cream Sebab tekstur dan rasa yang paling sesuai untuk CVSC)
Good Quality Of Jem @Topping  Strawberry/Raspberry 
(jem atau topping mesti yang tidak terlalu cair atau keras)
Fresh Fruits ( Strawberry/Raspberry/Blueberry or any fruits yang anda suka)
Icing sugar @ Caster Sugar for finishing top.

Cara2:
1. Panaskan Oven 180'c
2. Sapukan mentega di dasar loyang bulat/petak 8inch , Kalau ada dua loyang better. Kalau tak de tak apa,jangan risau ; ) . Kena baked dua kali lah ya untuk dapatkan 2 kek.Hanya griss kan pada dasar loyang sahaja. Tepi loyang tak perlu. Alaskan dengan baking paper dan griss kertas tadi dengan mentega.
(disarankan lukis dulu dasar loyang pada baking paper,then gunting.To make sure paper tu exactly size dasar loyang)
3. Pukul mentega dan gula sampai putih, pale & kembang.
4. Masukkan telur satu persatu.
5. Masukkan esen vanila. Then Masukkan tepung, sedikit demi sedikit sampai habis. Pukul semua bahan sehingga betul-betul sebati.
(kalau ada hand mixer guna kan speed paling laju. kalau guna senduk kayu boleh juga..tapi..hehehe letih wooo )
6. Jangan terlebih pukul, agak agak dah sebati dan senang turun dari sudu dah ok. Jangan sampai cair meleleh. 
Akhir sekali, masukkan ovellette & susu segar. Bahagikan kepada dua bahagian. kalau rajin timbang sama banyak ya, Kalau tak agak 2 dah la ye,, hehehe
7. Bakar suhu 180C lebih kurang 30 minit .(bergantung kepada oven)
8.Lepas dah masak segera sejukkan kek di redai. Hati2 masa keluarkan kek.Scrap keliling cake perlahan-lahan supaya kek tak hancur@pecah sebab kek sangat lembut&rapuh)

note: Jangan bukak pintu oven pada 20 minit pertama.
        If cucuk lidi dlm kek keluarkan bersih, means kek dah masak.

Topping:-
Pukul Cream sampai kental dan bertanduk.

Siap.
Boleh hias mengikut kreativiti anda..






Jangan Terliur tau .. hehehe.. hah.. kalau rajin tu.. tak ada buat apa2, moh la buat untuk minum petang..sambil minum teh ke..kopi ke..jus ke.. memang terbaik..
Selamat Mencuba.. 


Or if u alls interested to order any bakery/crafting for any occasions..just simply buzz me k..
follow me at:-

3.Instagram:- @litlmisspink
interested pm me at 012 6486367
tqtqtq& keep supporting me.






No comments:

Post a Comment