Assalamualaikum
Tiba-tiba macam kurang sihat pulak malam ni. Letih sungguh. Cuaca agak bahang malam ni. Anak- anak semua dah tido.. Alhamdulillah..memang kadang2 tu stress jugak tapi di sebalik nya sgt sayang dengan keletah anak-anak. Bila makin besar makin rindu keletah masa kecik. Yang sorang nak itu.. yang sorang nak ini.. yg sorang lagi abis asyik menyakat adik2 dia. Hakikatnya mereka lah yang mampu membuat saya tak keruan sepanjang hari.
Tengah duk nak lena ni, tiba-tiba terngiang-ngiang nak makan kek marble. Hah.. ni lah nak share. resipi kali ni saya kongsi dari Mat Gebu. Seorang lagi idola dalam bidang masakan. Sangat suka personaliti beliau. Tidak lokek untuk berkongsi ilmu. Resipi kali ni TRIO MOIST MARBLE CAKE.
Hah..dengar pun saya dah terliur. Memang sedap. Mudah sangat resipi ni. Dah banyak kali buat...memang resipi ni tak pernah mengecewakan saya. Terima kasih Mat Gebu. Untuk Orinal page boley la refer to:
http://www.tiffinbiru.com
Hah..jom..kita check out resipinya.. mesti kena cuba u olls.. RUgi woooo kalo tak cuba.. Ready..Steady.. Go.. !!!
KEK TRIO MARBLE MOIST
Oleh: Mat Gebu
Source: http://www.tiffinbiru.com/
BAHAN-BAHANNYA :
300 g mentega (guna unsalted butter lagi sedap)
280 g tepung gandum*
1 camca besar susu tepung*
1 camca teh baking powder*
(*digaul rata dan ayak)
5 biji telur gred A
1 camca besar ovallate
250 g gula halus
30 g gliserin*
20 ml air*(*disatukan)
1 1/2 camca teh coklat emulco 1 camca teh strawberry emulco 1 /2 camca teh rose essence
CARA MEMBUATNYA :-)
- Lenser tin berukuran 8 x 8 x 3 inci dengan mentega, alas dasar tin dengan kertas minyak, lenser kertas tadi dengan sedikit mentega. Ketepikan.
- Putar mentega hingga pucat, pada speed sederhana, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis, putar rata dan alihkan ke dalam mangkuk lain.
- Dalam mixing bowl yang bersih dan kering, masukkan gula halus dan ovallate, putar hingga rata. Masukkan kelima2 biji telur, dan putar pada kelajuan tinggi hingga telur kembang dan kental seperti adunan baulu (macam dalam gambar).
- Perlahankan sedikit speed dan masukkan adunan no. 2 sedikit demi sedikit hingga habis, putar rata dan masukkan bancuhan air + gliserin, gaul rata.
- Bahagikan adunan kepada 3 bahagian. 1 bahagian + coklat emulco, 1 bahagian + strawberry emulco dan 1 bahagian + rose essence (yang ini biar plain). Tuang aduan secara berselang seli dalam tin tadi. Lorekkan dengan hujung pisau atau chopstik, pastikan hujung pisau/chopstik sampai ke dasar adunan.
- Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 55 minit hingga 1 jam, bergantung pada oven masing2. Sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum dihidangkan.
CATATAN MAT GEBU :- Kalau tak de gliserin, abaikan gliserin dan air, ganti dengan 50 ml susu cair atau whipping cream. Pasal perisa dan pewarna untuk marble tu boleh ikut citarasa masing2. Oven perlu dipanaskan 10 minit sebelum membakar kek.
Full Resipi Boleh la refer SINI
Or if u alls interested to order any bakery/crafting for any occasions..just simply buzz me k..
follow me at:-
1.Facebook: https://www.facebook.com/LitlMissPink
3.Instagram:- @litlmisspink
interested pm me at 012 6486367
tqtqtq& keep supporting me.
tqtqtq& keep supporting me.
No comments:
Post a Comment