Assalamualaikum
Sihat ke semua hari ni? Cuaca dah mula panas & bahang kan.. Jangan lupa ya minum banyak air ya.. to avoid dehydration. Nanti takut-takut sakit pulak.. Bahaya kan.. Pekerjaan seharian boleh terganggu. Apa-apa pun..jaga kesihatan ok u olls.. ; )
Siapa suka minum kopi? tak kisah la apa perisa pun..original ke.. mocha ke..cappuccino ke..mix ke..asal kan coffee.. Suami saya suka.. Sunnah Nabi.. Tapi bagi yang ada diabetes/kencing manis/darah tinggi atau yang sewaktu dengan nya.. kalau boleh, kurang-kurangkan lah ya.. Hehe..
Saya kurang gemar dengan kopi.. Kalau setakat nak rasa-rasa tu boleh la.. Paling favourite Horlick la.. Bagi yang menyusu badan, boleh la minum horlick. bagus.. dapat menambah kan susu badan. Anak pun kenyang. Cubalah..Alhamdulillah.. tiga-tiga anak saya menyusu badan.
Hari ni saya nak berkongsi resipi lagi. Sejak pregnant kan anak yg kembar ni la saya minat memasak.. ber'baking'.. kalau tak sebelum ni nak masuk dapur pun pening dengan bau.. Alhamdulillah..anak sulung dulu saya ber'Crafting"..yang kembar saya ber'baking', Inilah rezeki yang Allah kurniakan pada saya.. syukur..
Ok..Jom tengok resipi kali ni. Resipi Tiramisu Kek @ Tiramisu Cake. Resipi kali ni saya kongsikan dari Blog Kak Nor. Seorang Blogger yanng best sgt.. dia bercerita seolah kita ada dengan dia. Beliau tidak lokek ilmu nak berkongsi resipi..Salute.. Ok jom terjah.. Hehehe...
for full resipi boleh la drop kat sini ya..
KEK TIRAMISU
Resipi : K.Nor@SecubitGaram
Bahan2:
1 bj kek sponge 8"
200 ml non dairy whipping cream
250 gm cream cheese
20 gm gula castor
100 gm plain yogurt
1 sudu besar gelatin + 3 sudu air panas mendidih ~ kacau dan biarkan gelatin kembang
1 sudu besar instat coffee (nescafe) + 1 cawan air panas ~ dibancuh
serbuk koko
strawberi utk hiasan
Cara:
Potong kek sponge kepada dua atau tiga lapisan/layer.
Ketepikan.
Pukul whipping cream hingga kental kemudian masukkan dlm peti ais.
Pukul cream cheese dengan gula hingga gebu dan masukkan yogurt dan bancuhan gelatin
Pukul hingga sebati.
Keluarkan whipped cream tadi dan masukkan 1/3 darinya ke dalam adunan cream cheese.
Gaul dgn hand wisk atau spatula perlahan2 hingga sebati (jgn gunakan mixer utk elakkan whipped cream menjadi overbeat)
Masukkan baki whipped cream dan gaul lg hingga sebati.
Cara assemble Kek Tiramisu:
Renjiskan air bancuhan kopi serata pd lapisan kek yg pertama.
Letakkan secukupnya bancuhan cheese dan ratakan.
Ulangkan pada lapisan kek yg seterusnya hingga habis.
Tuangkan lebihan keju hingga menutupi keseluruhan kek dan kemaskan. (hias mengikut kreativiti masing2)
Simpan dlm peti ais lebih kurang 3 - 4 jam.
Untuk hiasan:
Ayak serbuk koko menggunakan penapis teh/kopi pada atas kek dan susun buah strawberi.
Sedia utk dihidangkan...
Resipi : K.Nor@SecubitGaram
Bahan2:
1 bj kek sponge 8"
200 ml non dairy whipping cream
250 gm cream cheese
20 gm gula castor
100 gm plain yogurt
1 sudu besar gelatin + 3 sudu air panas mendidih ~ kacau dan biarkan gelatin kembang
1 sudu besar instat coffee (nescafe) + 1 cawan air panas ~ dibancuh
serbuk koko
strawberi utk hiasan
Cara:
Potong kek sponge kepada dua atau tiga lapisan/layer.
Ketepikan.
Pukul whipping cream hingga kental kemudian masukkan dlm peti ais.
Pukul cream cheese dengan gula hingga gebu dan masukkan yogurt dan bancuhan gelatin
Pukul hingga sebati.
Keluarkan whipped cream tadi dan masukkan 1/3 darinya ke dalam adunan cream cheese.
Gaul dgn hand wisk atau spatula perlahan2 hingga sebati (jgn gunakan mixer utk elakkan whipped cream menjadi overbeat)
Masukkan baki whipped cream dan gaul lg hingga sebati.
Cara assemble Kek Tiramisu:
Renjiskan air bancuhan kopi serata pd lapisan kek yg pertama.
Letakkan secukupnya bancuhan cheese dan ratakan.
Ulangkan pada lapisan kek yg seterusnya hingga habis.
Tuangkan lebihan keju hingga menutupi keseluruhan kek dan kemaskan. (hias mengikut kreativiti masing2)
Simpan dlm peti ais lebih kurang 3 - 4 jam.
Untuk hiasan:
Ayak serbuk koko menggunakan penapis teh/kopi pada atas kek dan susun buah strawberi.
Sedia utk dihidangkan...
Or if u alls interested to order any bakery/crafting for any occasions..just simply buzz me k..
follow me at:-
1.Facebook: https://www.facebook.com/LitlMissPink
3.Instagram:- @litlmisspink
interested pm me at 012 6486367
tqtqtq& keep supporting me.
No comments:
Post a Comment