Assalamualaikum
Lamannya tak menulis di blog. Banyak sangat hal-hal yang perlu di selesaian. Lagi dengan anak-anak kembar saya yang semakin membesar & bijak..pengsan mama dia. Abang dia yang sulung pun sama..Suka menyakat adik2. Tapi itu lah suka duka pengarang hati mama&abah.
Hari ni saya nak berkongsi resipi. Resipi RAINBOW CAKE. RBC ni memang famous dikalangan bakers. Dulu masa 1st time buat pun asyik xjadi. Memang mcm nk give up. Tapi sabar..cuba sampai jadi.Alhamdulillah. Saya mengandung kembar masa tu 4 bulan. Selama ni memang tak minat lagsung hal-hal mem'baking' ni. Sebab bagi saya lecej..Hehehehe.. Suddenly je masa pregnant nak belajar baking. Sehingga lah hari ni.Still lots to learn. Saya masih perlu tahu lebih lagi. Baking nowdays is already my passion. It may e costy but, saya percaya rezeki Allah ada di mana2.
Ok..so jom tengok resipi. Resipi ni saya Olah ikut citarasa saya.Original dari Google. http://daridapurmiza.blogspot.com . Tq ya Puan Resepi.. U Olls pun boleh la jengah2 Blog tu.. Suka sgt.. Adore dia.
Lamannya tak menulis di blog. Banyak sangat hal-hal yang perlu di selesaian. Lagi dengan anak-anak kembar saya yang semakin membesar & bijak..pengsan mama dia. Abang dia yang sulung pun sama..Suka menyakat adik2. Tapi itu lah suka duka pengarang hati mama&abah.
Hari ni saya nak berkongsi resipi. Resipi RAINBOW CAKE. RBC ni memang famous dikalangan bakers. Dulu masa 1st time buat pun asyik xjadi. Memang mcm nk give up. Tapi sabar..cuba sampai jadi.Alhamdulillah. Saya mengandung kembar masa tu 4 bulan. Selama ni memang tak minat lagsung hal-hal mem'baking' ni. Sebab bagi saya lecej..Hehehehe.. Suddenly je masa pregnant nak belajar baking. Sehingga lah hari ni.Still lots to learn. Saya masih perlu tahu lebih lagi. Baking nowdays is already my passion. It may e costy but, saya percaya rezeki Allah ada di mana2.
Ok..so jom tengok resipi. Resipi ni saya Olah ikut citarasa saya.Original dari Google. http://daridapurmiza.blogspot.com . Tq ya Puan Resepi.. U Olls pun boleh la jengah2 Blog tu.. Suka sgt.. Adore dia.
Rainbow Kek @ Kek Pelangi
Bahan-bahan:-
250gm butter ( Saya guna Anchor Unsalted. Apa saja Butter mengikut kemampuan ; ) )
2 1/2 cawan tepung naik sendiri - diayak
(Saya Pakai 3 Cawan+ 1 sdt double action Baking Powder)
1 1/2 cawan gula kastor (Boley Kurangkan)
1/4 cawan susu pekat manis (Lebih Kurang 3-4 Sudu Makan)
5 biji telur
1sdb Ovellette
100ml Gliserin@Susu Cair@Susu Segar (Saya Tambah)
sedikit esen vanila. (Saya Letak 1 sdt Vanilla Esen & 2 sdb Vanilla Powder)
Pewarna:
Merah
Kuning Limau
Kuning Telor (akan menjadi orange)
Hijau Epal
Biru
Purple
Cara-cara:-
(Saya Ubah Utk Mendapatkan Kek Lebih Gebu & Halus)
Original Cara2 boley Refer http://daridapurmiza.blogspot.com/2013/02/resepi-kek-pelangi-dengan-cream-cheese.html)
1. Panaskan ketuhar pada suhu 170-185 deg . Bergantung kepada oven anda. (Saya guna suhu 175/180 darjah celcius)
2. Dalam satu bekas bersih & kering A, Putarkan gula kastor, ovellette sehinga sebati. Kemudian masukkan telur, pukul sehingga gebu&kembang berwarna putih (macam adunan nak buat bahulu). Lebih Kurang 10 minit.Ketepikan
3. Dalam satu bekas lain,bersih & kering B, pukul butter sehingga sedikit kembang. kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit. Putar sehingga sebati. Bila da sebati, masukkan adunan A ke dalam B. Putar sehingga sebati.Masukkan Gliserin@Susu Cair@Susu Segar & Ovellette, Gaul lagi sehingga sebati. Adunan mestila tida terlalu pekat & tidak terlalu cair.
4. Bahagikan adunan sama banyak kepada 6 bahagian. Warnakan dengan 6 warna yang berbeza.
5. Masukkan ke dalam loyang yang telah bergris mentega dan dialas kertas baking. Saya gunakan loyang petak atau bulat 8x8 inch atau 9x9inch.
6. Bakar selama lebih kurang 20 minit. (jangan lama sangat takut lapisan kering & warna pudar). Cucuk dengan lidi jika bersih, dah masak lah tu.. ; )
7. Sejukkan. Keluarkan dari loyang dan bolehlah dilayer setiap lapis dengan Buttercream @ Cream Cheese Frosting @ Fresh Cream (ikut suka). Bila dah siap setiap lapisan, salut dengan Buttercream @ Cream Cheese Frosting @ Fresh Cream (ikut suka anda)
8. Siap boley la hias..
Resepi Cream Cheese Frosting
Bahan-bahan:-
350gm cream cheese - pada suhu bilik
300gm non dairy whip cream@ FRESH CREAM (saya guna brand Vivo) - dipukul sehingga kental
Cara-cara:-
1. Dalam bekas kering&bersih A, Pukul non dairy whip cream@ FRESH CREAM sehingga KENTAL.
Lebih kurang 10 minit dengan putaran paling laju.
2. Dalam bekas kering&bersih B, Pukul cream cheese sehingga kembang.
3. Campur kan kedua2nya & Putar sebati. Siap untuk digunakan
Resepi Untuk Buttercream Frosting Yang Sedap
Bahan-bahan:-
250gm mentega-suhu bilik
350gm kimwell - suhu bilik
220gm sirap gula/susu pekat manis
4/5 sudu makan gula aising - ayak dulu
esen vanila sedikit - jika suka (Saya Guna Vanilla Powder)
Cara-cara:-
1. Pukul semua bahan sehingga kembang dan sebati.
2. Siap untuk digunakan
Or if u alls interested to order any bakery/crafting for any occasions..just simply buzz me k..
follow me at:-
1.Facebook: https://www.facebook.com/LitlMissPink
3.Instagram:- @litlmisspink
interested pm me at 012 6486367
tqtqtq& keep supporting me.
No comments:
Post a Comment