Assalamualaikum
Sihat Ke? Buat apa hari ni? Yg bekerja tu, kerja elok2 ya. In syaa Allah, dengan izinNYA, segalanya di permudahkan. Baldu Merah.. huih..dengar pun macam mengancam gitu.. Hahaha.. semestinya sesedap rasanya. Hari ni saya nak konsikan Resipi Red Velvet Cake @ Kek Baldu Merah ( RVC). Kalau di luar negara kek ni memang dah famous & di kenali ramai. Cuma di Malaysia pada awalnya orang kita agak pelik dgn kek ni. Tapi lama2, permintaan semakin meningkat
Rasa kek ni lain sikit dari kek2 biasa. Adik saya salah seorang peminat tegar RVC. Dia duduk di KL. Kalau balik JB, memang confirm suruh kakak dia ni buat tuk dia. At first saya buat dulu pun memang leceh. Itu ini resipinya. Tapi bila siap, tu dia licin sakelip mata. Nak buat punya lah berjam-jam, nak abiskan seminit je.. Hehehe.. Resipi ni nukilan seorang Blogger@Mentor bagi saya. Sangat adore kakak ni. Cukup Teliti. Seorang yang tidak lokek ilmu untuk berkongsi apa saja resipi & pengalaman hidupnya. In syaa Allah, hope 1 day i can be someone like her but in my own way. Full resipi boley lah refer Blog ni ya.. ; )
EASY MOIST RED VELVET CAKE
By : Divas Can Cook
Source: http://www.azlitamasammanis.com
360 gm tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonate
1 sudu teh garam
2 sudu besar serbuk koko
400 gm gula halus
1 cawan minyak jagung
2 biji telur A
1 cawan buttermilk
2 sudu teh esen vanilla
1 sudu besar pewarna merah ~ ini bergantung pada pewarna yang digunakan
1 sudu teh cuka masakan
1/2 cawan air kopi / Nescafe panas ~ mesti letak untuk dapatkan kek yang lembab
2/3 sudu besar susu pekat manis - untuk kek lebih moist
Panaskan oven pada suhu 170C ~ 180C bergantung pada kepanasan oven
Sediakan 2 loyang berukuran 8/9 inc, sapukan mentega dan letakkan lapik kek (baking paper) ~ ketepikan
Dalam bekas, satukan dan ayak tepung, baking powder, soda , serbuk koko dan garam ~ ketepikan
Dalam bekas yang besar, satukan gula dan minyak
tambahkan telur, buttermilk, esen vanilla dan pewarna, gaul rata dengan whisk atau spatula
Tambahkan air kopi panas dan cuka masakan
Tambahkan bahan tepung yang di ayak sedikit-sedikit dan gaul adunan rata
Tuang adunan sama banyak dalam 2 loyang
Bakar dalam ketuhar selama 40 minit atau sehingga kek benar masak
cucuk ditengah kek dengan lidi untuk menentukan kek telah masak. Jika lidi keluar bersih dan licin, ini bermakna kek telah dibakar sempurna, jika tidak tambahkan lagi masa membakar.
Sejukkan kek atas redai setelah masak
Potong atas kek yang keras.
Potong kek kepada 4 kepingan ~ rujuk sini untuk cara memotong kek
Untuk krim yang lembut dan meleleh boleh cuba resepi ini
Krim Keju 1
150 gm krim keju
30 gm mentega tanpa garam
60 gm gula aising
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh paste Lemon
Pukul krim keju dan gula hingga kembang
Masukkan mentega, esen vanilla dan lemon paste
pukul sebati
Untuk krim keju yang ita gunakan
Krim Keju 2
200 gm krim keju
1 sudu teh lemon Paste
90 gm coklat masakan putih
150 gm krim bukan tenusu ~ Non Dairy Whipping Cream
8 gm gelatin
30 gm air
Cairkan gelatin ~ rujuk sini
Cairkan coklat masakan cara double boiler
Satukan gelatin cair dalam coklat putih
Pukul krim keju dan paste lemon hingga lembut
Tambahkan adunan gelatin dan coklat putih
Dalam bekas pemutar lain, putar krim keju hingga kental
Satukan krim putar dalam krim keju dan kaup balik rata
Or if u alls interested to order any bakery/crafting for any occasions..just simply buzz me k..
follow me at:-
1.Facebook: https://www.facebook.com/LitlMissPink
3.Instagram:- @litlmisspink
interested pm me at 012 6486367
tqtqtq& keep supporting me.
No comments:
Post a Comment